Warmteprogramma Renkum
Als gemeente werken we aan een nieuw Warmteprogramma. Dit programma laat zien hoe we in de toekomst onze huizen en gebouwen gaan verwarmen zonder aardgas.
Wat betekent dit voor jou?
Om huizen en gebouwen te verwarmen zonder aardgas is daar een andere oplossing voor nodig, dit noemen we een warmteoplossing. Het Warmteprogramma geeft een overzicht van de meest waarschijnlijke warmteoplossingen per wijk. Dit betekent dat je beter weet wat je in de toekomst kunt verwachten.
Wijkuitvoeringsplannen
In het Warmteprogramma staat ook hoe en wanneer we aan de slag gaan met de wijkuitvoeringsplannen. Elke wijk is anders en heeft daarom een eigen aanpak nodig. Daarom maken wij samen met bewoners, bewonersinitiatieven, technisch experts en andere belanghebbenden per wijk een wijkuitvoeringsplan. In het wijkuitvoeringsplan wordt definitief besloten welke duurzame warmteoplossing het beste past bij de wijk.
Waarom een Warmteprogramma?
In 2021 heeft de gemeenteraad de Transitievisie Warmte (pdf, 2 MB) vastgesteld. Hierin staan de eerste stappen richting een aardgasvrije gemeente. Nu, vijf jaar later, is het tijd om deze visie te herzien. De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest. Zo zijn we bijvoorbeeld geconfronteerd met netcongestie, wat een grote impact heeft op de warmtetransitie. Ook hebben we als gemeente, samen met inwoners en bewonersinitiatieven, kennis en ervaring opgedaan. Zo hebben we nu meer inzicht in de mogelijke warmtebronnen en de haalbaarheid van warmtenetten. Met het Warmteprogramma willen we inwoners en andere betrokkenen zoveel mogelijk duidelijkheid bieden over de warmtetransitie in Renkum.
Hoe wordt het Warmteprogramma opgesteld?
Het Warmteprogramma vervangt de Transitievisie Warmte uit 2021 en is uiterlijk eind 2026 klaar. Bij het opstellen van het Warmteprogramma kijken we in eerste instantie naar de Transitievisie Warmte. Alles wat actueel en relevant is gaan we natuurlijk niet opnieuw doen. In de Transitievisie Warmte zijn bijvoorbeeld de uitgangspunten voor de warmtetransitie in Renkum vastgelegd. Deze nemen we mee in het Warmteprogramma.
We onderzoeken voor de hele gemeente welke warmteoplossingen technisch en financieel het meest logisch zijn per gebied. Ook gaan we in gesprek met alle bewoners, de woningcorporaties en de netbeheerder. We willen weten waar inwoners samen met ons aan de slag willen en welke duidelijkheid zij nodig hebben om hun woning te verduurzamen, zodat we daar onze planning en uitvoeringsaanpak op kunnen aanpassen.
Blijf op de hoogte
Het komende jaar stellen we het Warmteprogramma op. Via de onderstaande tijdlijn houden we je op de hoogte van de voortgang. Heb je vragen of wil je meedenken? Neem dan contact met ons op via duurzaam@renkum.nl. Samen werken we aan een duurzaam en aardgasvrij Renkum!
Evaluatie Transitievisie Warmte afgerond
De evaluatie van de Transitievisie Warmte is afgerond. Deze evaluatie hebben we samen met alle betrokken partijen en organisaties uitgevoerd. Met de inzichten uit deze evaluatie werken we nu aan de eerste versie van het Warmteprogramma.
Denk na de zomer mee over de warmtetransitie
Na de zomer nodigen we je uit om mee te denken over de planning van de warmtetransitie en over de rol van de gemeente daarin. Dat doen we via een vragenlijst én tijdens een Duurzaamheidscafé. Daar gaan we graag met jou en andere inwoners in gesprek over wat er nodig is en wanneer.
Milieueffectrapportage (planMER)
Ook is inmiddels duidelijk dat we verplicht zijn om een milieueffectrapportage (planMER) op te stellen. Daarin worden de effecten op het milieu van verschillende keuzes in het Warmteprogramma onderzocht. We starten uiterlijk begin 2026 met dit traject.
Start evaluatie Transitievisie Warmte
Met alle betrokken partijen en organisaties gaan we eerst de Transivisie Warmte evalueren. Met hen bespreken we wat er de afgelopen jaren goed is gegaan, wat er beter zou moeten en hoe de Transitivisie Warmte daaraan had kunnen bijdragen. Partijen en organisaties zoals de Energiewinkel, woningbouwcorporaties, wijkinitatieven en de netbeheerder ontvangen een uitnodging voor een gesprek (indien gewenst).