Biologische bloembollen planten in de herfst zorgt voor een bloeiend voorjaar

Het najaar is dé tijd om bloembollen in je tuin te planten. Bloembollen hebben een unieke manier die helpt om droge hete zomermaanden te overleven: groeien en bloeien doen ze alleen in het zachtere voorjaarsklimaat. Maar, waarom is het zo belangrijk om juist in het najaar bloembollen te planten, en welke soorten zijn het meest geschikt? Wij geven jou tips om je tuin volgend voorjaar te laten stralen.

Krokussen (1)Bollen planten in de herfst

Wist je dat bloembollen een andere overlevingsstrategie hebben dan veel andere planten? In plaats van zich in de zomer te beschermen tegen hitte en droogte, zorgen ze ervoor dat ze in de winter al helemaal klaar zijn voor het nieuwe groeiseizoen. Met de voedselvoorraad in de bol kunnen ze, zodra de temperatuur in het voorjaar stijgt, snel groeien en bloeien. Is de bloei afgelopen en de bol weer volgestopt met voedsel, dan gaan ze in rust en hebben ze geen last van hittegolven. Door biologische bloembollen in het najaar te planten, geef je ze de tijd om goed te settelen in de grond, klaar voor de eerste lentezon. 
De meeste bloembollen die in Nederland verkocht worden, zijn winterhard. Dit betekent dat ze goed bestand zijn tegen het Nederlandse klimaat en de koude maanden zonder problemen kunnen overleven. Bovendien hebben veel bloembollen stoffen in hun cellen die werken als een soort ‘antivries’, waardoor ze nog beter kunnen tegen lagere temperaturen.

Geschikte bloembollen voor jouw tuin

Er zijn talloze soorten biologische bloembollen die je in je tuin kunt planten. Een groot verschil zit tussen de eenmalige bloeiers en de bloembollen die vaker terugkomen. Bij de laatste staat vaak ‘geschikt voor verwildering’ op de verpakking. 
Eenmalige bloeiers, zoals tulpen, geven één seizoen prachtige bloemen, maar komen het jaar daarna niet altijd terug. Bloembollen voor verwildering, zoals narcissen, boshyacinten en krokussen, blijven jaar na jaar terugkomen. Ze zijn makkelijk in onderhoud en je hebt er al vroeg in het voorjaar plezier van. 
Door biologische bloembollen in het najaar te planten, zorg je niet alleen voor een kleurrijk voorjaar, maar draag je ook bij aan de biodiversiteit in je tuin. Insecten worden steeds eerder wakker in het voorjaar, omdat het eerder warm begint te worden. Vroege bloeiers, zoals krokusjes en boshyacinten, bieden die insecten al nectar en stuifmeel, lang voordat andere planten en bloemen uitkomen. 

Hoe plant je bloembollen?

Het planten van bloembollen is erg makkelijk en leuk om te doen! Haal de bol uit het zakje en bekijk de vorm. De kant met de wortels is de onderkant, en de puntige kant, de ‘neus’, moet naar boven wijzen. Plant de bol ongeveer drie keer zo diep als de bol hoog is. Dus als een bol 4 centimeter hoog is, graaf je een gat van ongeveer 12 centimeter diep. Voor grotere bollen zoals sieruien, moet je een diepere kuil graven. 
Een handige truc: plant je bloembollen in een vak of hoekje waar je ook vaste planten hebt staan, zoals tuingeraniums of vrouwenmantel. Zo profiteer je twee keer van dezelfde ruimte: eerst van de bloembollen in het vroege voorjaar en later van de vaste planten die dan beginnen op te komen. Het afstervende blad van de bloembollen wordt overgroeid door de vaste planten, dus dat hoef je niet af te knippen. Scheelt in onderhoud en je geniet van twee keer kleur.
Weten wat je nog meer kan planten in het najaar? Ga naar plantmee.nl voor meer tips.