Tegels wippen
Een promotiefilmpje om mensen in actie te brengen om tegels uit hun tuin te halen en meer groen in hun tuin aan te brengen.
Intro
Vogel fluit een melodie en een gitaar speelt een deuntje. In beeld verschijnen plaatsnaamborden van Heelsum, Wolfheze, Doorwerth, Heveadorp, Oosterbeek en Renkum. Hierna verschijnt het logo van Renkum Verduurzaamt Samen.
In beeld zie je terras van veel aaneengesloten tuintegels. In beeld verschijnt de tekst: Tegels er uit.
Betrokken inwoner Karin Bodewits loopt in beeld met een tegel in haar hand en zegt: Tegels in je tuin. Ze lijken praktisch en je kunt ze mooi vinden. Maar heb jij er al wel eens aan gedacht om een aantal of misschien alle tegels uit je tuin te halen?
Karin is met een persoon tegels uit de tuin aan het halen en deze in een kruiwagen aan het leggen.
Karin: Want tegels hebben ook veel nadelen. Door de tegels uit je tuin te halen blijft je tuin koeler en je huis natuurlijk ook. En daarnaast kan het regenwater veel beter in de grond wegzakken.
Wateroverlast door een dicht bestrate tuin
In beeld verschijnt een tegeltuin in Oosterbeek waar het water 10 centimeter op de tegels staat. Je ziet dat het konijnenhok in het water staat en ook de planten staan onderwater.
Karin: Op deze manier maak je jouw tuin klimaatbestendig.
Verandering door stenen en tegels op een andere manier te gebruiken
In beeld verschijnt een close-up van een lage muur met allerlei spleten en holtes. In de spleten tussen de tegels groeien allerlei planten.
Karin: Door er planten in te zetten komt er ruimte voor vogels, egels en andere dieren.
In beeld verschijnt een roodborstje op een tak, opgevolgd door een egel in een grasveld op zoek naar eten, opgevolgd door een merel boven op een heg.
Karin: Jij helpt op die manier de natuur. En de planten die leggen ook nog eens CO2 vast.
In beeld verschijnt een tuin met groene planten en afgevallen bladeren op de grond. Opgevolgd door een plant met roze bessen. Opgevolgd door een merel die bessen uit een struik eet.
Karin staat in een tegeltuin met meerdere terrassen: Door je tuin slim te beplanten heb je niet veel meer tijd aan onderhoud nodig dan met een tegeltuin.
Het beeld zoemt in op Karin: Zo kun je gebruik maken van vaste planten en van bodembedekkers. Terwijl ze wijst naar vaste planten en bodembedekkers.
In beeld verschijnt een border met een opgestapelde tegelmuur met planten die een nette verzorgde uitstraling laat zien. Karin: En dat kan net zo goed netjes en opgeruimd uitzien.
Karin zit in beeld naast een opgestapeld muurtje van stenen waar planten tussen de stenen groeien en waar allerlei spleten en holtes tussen de stenen zitten. Karin: De stenen die je uit jouw tuin haalt, die kun je natuurlijk hergebruiken. Zo kun je stapelmuurtjes maken waar dan weer kikkers zich in kunnen verstoppen of een schuilplaats kan bieden voor insecten en voor andere dieren.
Karin wijst naar gaten in het muurtje. In beeld verschijnt een tuin met een tegelmuurtje en een klein vijvertje. Er verschijnt een tuin met een boom, waaromheen een tegelmuurtje is gemaakt waar je op kunt zitten.
Karin: Maar zo zou je er ook een leuke bank van kunnen maken. Of een kruidenspiraal voor in je eigen tuin. Karin maakt een spiraalbeweging over een stukje tuin dat opgebouwd is uit een tegelmuurtje.
Wat doe je met overgebleven tegels
In beeld verschijnt een vrachtwagen met een man die een grijpmachine bediend. Met de grijpklauw grijpt hij grote stapels stenen op die hij in de bak van de vrachtwagen stort. Karin loopt in beeld: Als je zelf geen idee hebt wat met de tegels te doen dan kun je natuurlijk ook de gemeente vragen of die je kunnen helpen.
Bladeren in je tuin
In beeld verschijnt een kruiwagen met bladeren van bomen er in en op de achtergrond ligt een grote hoop boombladeren. Karin is boombladeren in de kruiwagen aan het scheppen terwijl het beeld uitzoomt en ze zegt: Bladeren, die vind je overal gewoon gratis. En dat is natuurlijk gewoon een prima voeding voor je tuin.
Gratis bomen, struiken en planten
Karin is aan het fietsen met planten in haar fietstassen: Als je niet veel geld aan planten kan of wil uitgeven, dan zijn er genoeg manieren om aan gratis bomen en struiken te komen. Zo zijn er organisaties die planten redden uit het bos en die kun jij dan weer gratis ophalen.
Karin staat voor het huis van een buurvrouw. De buurvrouw overhandigd een mandje met planten en stekken aan Karin. Karin: Je kunt natuurlijk ook buren of vrienden of familie vragen of die wat stekjes voor jou hebben.
Karin staat in de uiterwaarden voor de Oude Kerk in Oosterbeek: Kijk voor meer tips op de website van Renkum Verduurzaamt Samen. In beeld verschijnt de websitetitel en het logo van www.RenkumVerduurzaamtSamen.nl.
Op de achtergrond hoor je een vogel fluiten en gitaarmuziek.
Einde filmpje.