Akkerranden in de storm
Het inzaaien van akkerranden met bloem- en voedselrijke zaadmengsels heeft meerdere belangrijke ecologische, agrarische en esthetische voordelen. Bloem- en voedselrijke akkerranden bieden leefgebied aan een breed scala van insecten, zoogdieren en vogels welke essentieel zijn voor een gezond ecosysteem. Maar deze akkerranden brengen ook een stormachtige discussie met zich mee.
- Datum
- donderdag 04 september 2025 van 19:00 tot 21:30
- Locatie
- Renkum
Bestuivende insecten verbeteren de bestuiving van landbouwgewassen, wat weer hogere opbrengsten geeft. Bloemenranden langs de akkers geven deze bestuivers onderdak en trekken natuurlijke vijanden van plaaginsecten aan. Die op hun beurt weer helpen bij het onderdrukken van plagen in het gewas en de omgeving. Hierdoor zijn minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig.
Akkerranden helpen erosie tegengaan en bevorderen de opname van water in de bodem. Ze gaan uitspoeling van nutriënten naar oppervlaktewater tegen.
Bloemenranden van in- en uitheemse planten verfraaien het landschap en verhogen de belevingswaarde van agrarische gebieden. Ze zijn ook nuttig in natuureducatie en bewustwording rond biodiversiteit. Ze fungeren als stapstenen of verbindingszones tussen natuurgebieden, waardoor dieren zich makkelijker door het landschap kunnen verplaatsen.
Het inzaaien van akkerranden met bloemrijke zaadmengsels draagt bij aan duurzame landbouw, versterkt de biodiversiteit, en verfraait het landschap. Het is een relatief eenvoudige maatregel met grote positieve impact.
Maar er is ook een stormachtige discussie over deze akkerranden.
Door klimaatveranderingen, met o.a. langdurige droge en warme periodes tot gevolg, hebben akkerranden met inheemse beplanting het moeilijk. Het zuidelijke klimaat verschuift naar het noorden. De invloed van deze veranderingen hebben ook invloed op de akkerranden. Ondanks minder bestrijdingsmiddelen op het productiegewas en versterking van de biotoop, gaan insecten in de akkerranden nog steeds dood. Moeten de akkerranden wel omgeploegd worden? En hoe zorgen we ervoor dat er in de insectenwereld geen genetische inteelt ontstaat in het versnipperde landschap.
Op het 17e duurzaamheidscafé vertelt Henny Reudink over Stichting Biotoopverbetering. Johannis Vogelaar verteld over de voor- en nadelen voor insecten in deze akkerranden en Johan Jurrius belicht het beeld vanuit de boer gezien.
Locatie: Bezoekerscentrum Renkums Beekdal
Kosten: Gratis, inclusief drankjes en een versnapering
Extra informatie: Maximaal 20 aanmeldingen. Aanmelden verplicht. We gaan direct om 19.00 uur naar een akkerrand.