‘Het financieel ontzorggesprek heeft me enorm geholpen’
Mirjam wil haar woning isoleren en maakte gebruik van het financieel ontzorggesprek. Dat hielp haar om het kostenplaatje helder te krijgen.
“Sinds zesenhalf jaar woon ik in Renkum, in een tussenwoning uit 1979. Het is mijn zesde koopwoning, maar de bouwkwaliteit is de slechtste tot nu toe. Er zitten enorme kieren bij de voor- en achterdeur en de kou trekt enorm op via de vloer in de woonkamer. Zelfs de kat heeft koude voeten.”
Meer comfort
“De belangrijkste reden om te isoleren is voor mij dan ook comfort. Het gaat me niet zozeer om mijn energierekening, die is relatief laag. Ik stook niet veel. Om na te gaan hoe ik het comfort het best kan verhogen, heb ik eerst gebruik gemaakt van het gratis energieadvies. De energieadviseur adviseerde me om twee maatregelen te nemen: vloerisolatie en beneden HR++-glas.”
Helder kostenplaatje
“Wat kost dat wel niet vroeg ik me af? Een kurken vloer waar ik al een keer naar had gekeken, kost duizenden euro’s. Zo veel geld heb ik niet. De energieadviseur wees me toen op het financieel ontzorggesprek. Dat hielp me enorm om alles op een rij te zetten. Tijdens het financieel ontzorggesprek kreeg ik uitleg over de kosten van de isolatiemaatregelen en de subsidiemogelijkheden. Zo wist ik beter welke financiële mogelijkheden er zijn om de isolatie te betalen en ontstond er een helder kostenplaatje.”
Goede tips
“Degene die voor het financieel ontzorggesprek hier thuis kwam, heeft veel kennis over het verduurzamen van woningen. Ook is hij goed op de hoogte van alle subsidies die er zijn. Zo heeft hij me veel handige tips gegeven. Niet alleen over de subsidieregeling van de gemeente Renkum en landelijke subsidies, maar óók over adressen waar ik informatie over vloer- en glasisolatie kon opvragen. Na zo’n gesprek moet je zelf de vervolgstappen zetten. Je moet offertes aanvragen en erop letten dat de isolatiemaatregelen door een erkend bedrijf worden uitgevoerd. Anders kom je niet in aanmerking voor de subsidie.”
Combinatie van subsidies
“Ik heb besloten gebruik te maken van de gemeentelijke subsidie en de landelijke ISDE-subsidie. Dat scheelt me honderden euro’s. Gelukkig had ik ook nog een financiële meevaller. De investering in vloer- en glasisolatie is daardoor nu heel goed behapbaar. Zonder het financieel ontzorggesprek was ik allang afgehaakt. Er komt zo veel informatie op je af. Het gesprek helpt dan om wat beter thuis te raken in de materie en door de bomen het bos te zien. Ik kan het iedereen aanraden. Het is bovendien gratis, dus waarom zou je het niet doen als je daarvoor in aanmerking komt?”
Stap voor stap
“Een andere tip is om meerdere offertes aan te vragen. Wees kritisch en houd ook goed je budget in de gaten. Zelf vind ik het belangrijk dat de isolatiemaatregelen evenredig zijn aan wat de woning waard is. Laat je daarbij niet opjagen en geef jezelf de tijd. Doe het stap voor stap. Dat heeft mij heel erg geholpen in dit proces om mijn woning te verduurzamen.”
Om aanspraak te maken op de gemeentelijke subsidie voor woningisolatie, het financieel ontzorggesprek en/of hulp bij het aanvragen van de ISDE-subsidie heb je een woningcode nodig. Alle woningeigenaren van een slecht geïsoleerde woning (energielabel D, E, F of G) met een WOZ-waarde lager dan € 429.300,- (peiljaar 2022) hebben deze code per brief van de gemeente ontvangen. Ben je de woningcode kwijt? Stuur dan een e-mail naar duurzaam@renkum.nl.